Australac za sobom ostavio kolekciju od 80 tisuća vinila

Jesu li ovakve kolekcije vinila nacionalno blago o kojima trebaju brinuti vlasti?

Preminuo je Ken Perkins, jedan od najzagriženijih australskih kolekcionara ploča, ostavivši u amanet svojoj kćeri Natalie Perkins vrtoglavih 80 tisuća vinila. Riječ je o kolekciji na kojoj je Perkins marljivo radio punih 50 godina, čiju će vrijednost biti vrlo teško procijeniti.

“Valjalo bi pročešljati svaki pojedinačni album, te ga ocijeniti na temelju kvalitete i rijetkosti, nakon čega bi se mogla uspostaviti cijena”, kazao je za ABC Gold Coast stručnjak za stare predmete Dr. Daryl Sparkes, dodavši da su neki od vinila stari preko 100 godina. Obzirom da kolekcija sadrži jazz, blues, surf i rock izdanja, Sparkes smatra da bi jednostavnije bilo prodavati u segmentima, nego sve odjednom.

Na kćeri australskog kolekcionara težak je zadatak, obzirom da je riječ o kolekciji koja ima kulturološku i povijesnu vrijednost. “Netko na vladinoj razini treba preuzeti kontrolu nad kolekcijom, obzirom da je riječ o nacionalnom blagu”, izjavila je Perkins za ABC News. Dok iščekujemo sudbinu australske kolekcije, više o njoj možete saznati na Instagram profilu The Ken Perkins Collection.

Natalie-Perkins_Ken-Perkins-vinyl-collection_ABC-Gold-Coast-Lucy-Murray_