NASA-in divovski svemirski prekrivač hladit će Burning Man zajednicu

Ruski arhitekt pokrenuo kampanju prikupljanja sredstava za izradu golemog prekrivača od 10 tisuća m2

Ruski arhitekt Sasha Shtanuk predložio je direkciji američkog festivala Burning Man izradu divovskog prekrivača koji bi omogućio kreiranje intimnog, chill out prostora usred pustinje. Podignuti prekrivač nad pustinjom na prvi pogled zvuči poprilično uvrnuto, no, kada su Rusi u pitanju sve poprima novi smisao.

Divovski srebrni prekrivač bio bi sačinjen od 3.350 NASA-inih prekrivača koje inače koriste u svojim svemirskim misijama. Prekrivači se proizvode od laganog materijala, odbijaju sunčeve zrake, te mijenjaju svoj oblik ovisno o uvjetima koji ga okružuju. Za potrebe kreiranja divovskog svemirskog prekrivača površine 10 tisuća metara kvadratnih, koji bi pod utjecajem vjetra kreirao predivne siluete usred pustinje, potrebno je 40 kilometara ljepljive trake.

Ruski arhitekt uvjeren je da bi divovski prekrivač poput ovoga bio savršen za intimno i opušteno druženje “pod prekrivačem” gdje bi svoje mjesto pronašlo nekoliko stotina posjetitelja Burnera, a s obzirom na to da srebrena površina odbija čak 97% sunčevih zraka, ispod pokrivača bi prevladavala ugodna temperatura.

Premda je pokrenuo indiegogo kampanju kako bi prikupio novac za realizaciju ovog projekta, Rus nije uspio prikupiti potrebna sredstva, te sada putem svog Facebook profila poziva sponzore i sve zainteresirane da ga financijski podrže. Ukoliko se projekt realizira, svi koji su uključeni u kampanju moći će po završetku festivala kupiti komad divovskog pokrivača po cijeni od 15 pa sve do 10 tisuća američkih dolara.

Burning-Man_The-Blanket-by-Alex Shtanuk_2_1200x630