Pogledajte “Ignite”, filmsko ljubavno pismo Burning Manu i svim burnerima

Pred možda posljednji Burning Man u njegovu prirodnom staništu, dokumentarac “Ignite” pokazuje što može biti izgubljeno

Kada kažu da je Burning Man puno više od običnog partyja, rejva ili festivala, ne misle reći samo da je riječ o najboljem i najvećem partyju, rejvu ili festivalu. Ovaj futurističko-poganski (uspjeli) eksperiment kreiranja alternativne civilizacije mnogi poklonici, popularni burneri, nazivaju svojim domom, ali Burning Man je više i od tog. Ta tko uopće u svom domu živi s istomišljenicima, a kamoli da u njemu može doživjeti nesvakidašnje višednevno iskustvo pronalaska pravog sebe, bez podilaženja uzusima i okovima društva u kojem živi?

Kratkometražni dokumentarac redatelja Ryana Moorea “Ignite” snimljen je na prošlogodišnjem izdanju festivala – 2017. godine, pod temom “’Radical Ritual” – u pustinji Black Rock u Nevadi i na tržište je pušten upravo da se gledajući njegov vrtlog vatre i pijeska stignete pripremiti za ovogodišnji masovni ritual koji će se odvijati od 26. kolovoza do 3. rujna. Posvećeno suosnivaču Burning Mana Larryju Harveyju, ovo filmsko ljubavno pismo svim burnerima i zajednici koja si jednom godišnje stvori utočište u pustinji prati originalni glazbeni score tima koji stoji i iza velikih hitova kao što su “Nemoguća misija: Raspad sistema” ili “Inception”.

Tema ovogodišnjeg Burning Mana je “I, Robot”, što je naziv kultne zbirke devet znanstveno-fantastičnih kratkih priča autora Isaaca Asimova objavljene 1950. godine, koja će zasigurno raspiriti maštu kreativne burnerske zajednice. Međutim, prijeteći oblak nad cijelu priču nanijela je mogućnost da ovo bude posljednje okupljanje u kultnoj pustinji Black Rock, s obzirom na isticanje postojeće koncesije. Organizatori Burning Mana će 2019. nastojati produljiti ugovor s Uredom za upravljanje zemljištem za novih deset godina koncesije, zbog čega će morati proći proces evaluacije utjecaja eventa na okoliš čemu prošlogodišnja epizoda s pet tisuća napuštenih bicikala ne ide u prilog, a čime je prekršen jedan od osnovnih postulata Burning Mana, onaj o poštovanju okoliša – “ne ostavljajte nikakav trag”. Ishod ćemo doznati na proljeće 2019. godine.