VIDEO: Prvi techno album u povijesti koji su odsvirali roboti

"Robotic Electronic Music"

Nismo sigurni da se multimedijalni umjetnik, robotičar i glazbenik Moritz Simon Geist ikada zapitao to pitanje, ali nas to nipošto ne bi iznenadilo jer je puno veća vijest od činjenice kako uskoro objavljuje svoj prvi album ona da je najavljeni “Robotic Electronic Music” prvi prvcati album apsolutno cijeli stvoren radom futurističkih robota koje je osmislio i programirao sam Geist. Svi zvukovi koji će se moći čuti na albumu robotskog su podrijetla, od kuckanja malih motora po metalu preka 3D printanih robotiziranih kalimba do kliktaja i šumova sačuvanih dijelova starih hard diskova. Kako bi sve svoje DIY izume i robote izgradio, modificirao i testirao, Geistu je trebalo nekoliko godina.

Dakle, ako ste se ikada zapitali što je Geist radio otkako je 2012. godine predstavio golemog 808 Robota – slavnu je ritam-mašinu povećao do dimenzija 4×2 metra i ispunio robotskim komponentama koje su svirale uživo pred publikom – evo odgovora. U ovom koraku dalje u neistraženi svijet techno robotike Geistu su pomogli legendarni berlinski čarobnjaci Mouse On Mars, koji su se zajedno s njim dublje zakopali u povijest mehaničke muzike i eksperimente rane elektronike te producirali album.

Sviranje s robotima Geist je opisao ovako: “Kada slušate robote kako sviraju shvatite da zvuče precizno, ali za razliku od digitalnih zvukova emitiraju neizmjeran organski osjećaj. Nijedan beat nije poput drugog i sve se svira stvarnom akustičnom fizikalnošću pa se dogode i prave pogreške. U isto vrijeme, repetitivna priroda robota čini ih savršenima za sviranje elektronske muzike. Industrijski je i organski u isto vrijeme.” Zvuči itekako zanimljivo!

Album “Robotic Electronic Music” za Sonic Robots Records izlazi 16. studenog kao dvostruki vinil, CD i digitalni download.