Masovno predoziranje na festivalu u Hanoiju: 7 mrtvih, 5 u komi

Glavni grad Vijetnama zbog masovne smrti predoziranjem zabranio sve elektroničke festivale

Vijetnamske vlasti istražuju okolnosti pojavljivanja nepoznate supstance kojom su se na festivalu Trip To The Moon prošle nedjelje, 16. rujna, u Hanoiju predozirali mnogi posjetitelji. Nažalost, sedmero ih je umrlo, a petero se još nalazi u komi. Prilično konzervativan južnoazijski grad ne pamti ništa slično, a kamoli najveću masovnu smrt uzrokovanu drogama na festivalima u recentnoj povijesti.

Na festivalu koji se u organizaciji Vietnam Electronic Weekenda održao u uglednoj četvrti West Lake nastupali su Headhunterz, Ben Nicky, Yellow Claw te brojni nadolazeći domaći izvođači. Sve su žrtve – redom Vijetnamci starosti između 18 i 30 godina – pozitivno testirane na još uvijek tajanstvenu drogu. Nesretni je slučaj potaknuo gradske vlasti da zabrane održavanje svih festivala elektroničke plesne muzike dok traje istraga o podrijetlu smrtonosne supstance.

Neimenovana posjetiteljica za medije je izjavila kako su mnogi ljudi bauljali festivalskim poprištem izgledajući zbunjeno i iscrpljeno. “Nisu previše plesali, samo su se povremeno njihali i nije im odgovaralo da svjetla bliješte izravno u njih.” Dodala je i kako osiguranje na ulazu nije prerevno pregledavalo posjetitelje kojih je bilo oko 5000.

Rast rejv scene u Vijetnamu sa sobom je nažalost donio i rapidno širenje tržišta sintetičkih droga, primarno proizvedenih u takozvanom Zlatnom trokutu koji čine Laos, Mjanmar i Tajland.