Nakon 40 godina dolazi do promjena u proizvodnji vinila

Planovi za poboljšanje postrojenja za manufakturu vinilnih ploča javnosti će se predstaviti početkom sljedećeg mjeseca u Detroitu

Na konferenciji pod imenom “Making Vinyl”, koja će se početkom listopada održati u Detroitu, Udruženje diskografske industrije Amerike (RIAA) – koje predstavlja major labele kao što su Sony Music Entertainment ili Warner Music Group – najavit će promjene u sustavu proizvodnje vinilnih ploča.

Prijedlozi uključuju tehničku nadogradnju aktualnog procesa proizvodnje vinilnih ploča koji se nije mijenjao punih 40 godina, od 1978. Organizatori konferencije su najavili: “Razvoj novih proizvodnih tehnologija i povratak popularnosti vinila potakli su glazbenu industriju da revidira postojeće specifikacije i ocijeni mogu li nadograđeni standardi tržište vinila odvesti na novu razinu.”

Vinil posljednjih godina bilježi redovite godišnje uzlete i sada se može podičiti brojkama od 1500 posto povećanja prodaje u odnosu na period prije deset godina. Logično je da su takvi prodajni rezultati diskografe motivirali na prilagođavanje već desetljećima nedirnutog procesa proizvodnje. Doduše, ako su taj ponovni rast iznijeli vinili izrađeni baš onako kako su se radili i 1978. godine, onda nije previše jasno je li ikakva promjena zaista nužna. Ipak, prije ikakvog suda, pričekajmo konkretne najave.