Stiže tehnologija kojom će muziku “slušati” i gluhi

Moderna oprema će iskustvo osjeta različitih instrumenata vibracijama prenosi na tijelo

Oprema temeljena na posljednjoj tehnologiji smjera omogućiti gluhim osobama da živu muziku iskuse i u njoj uživaju na potpuno nov način. Osmišljena u suradnji tvrtke Avnet i tehnološkog inkubatora Not Impossible Labs, javnosti je premijerno predstavljena pretprošlog vikenda u Las Vegasu tijekom festivala Life Is Beautiful. Život ovakve vijesti doista takvim i čine.

Pripadnici zajednice gluhih bili su pozvani na festival gdje su im predane specijalno dizajnirane veste te vrpce oko ručnih i nožnih zglobova, a koje su nosili dok je na pozornici svirao bend. Oprema je to koja koristi sofisticiranu tehnologiju vibracija kako bi stvorila neposredno osjetilno iskustvo. Vibracije ciljaju posebne dijelove tijela kako bi na koži kreirale različite senzacije koje odgovaraju različitim instrumentima.

Nazvana “The Music: Not Impossible”, ovo je prva od nekoliko planiranih inovacija kolaboracije navedenih tvrtki, a direktor Avneta Bill Amelio je izjavio kako je bilo “uzbudljivo gledati kako osobe iz zajednice gluhih uživaju u živoj muzici”. “No ovo je samo početak. S Not Impossible upravo radimo i na dodatnim proizvodima Vibrotextile ™, koji se od zabave protežu i prema terapiji, komunikaciji i sigurnosti”, dodao je izražavajući nadu kako će sve skupa itekako pomoći životima mnogih koji to trebaju.