Organizator Fyre festivala osuđen na šest godina zatvora

Nakon nagodbe o povratu 27,4 milijuna dolara, Billy McFarland završio u zatvoru na šest godine. Ja Rule se nigdje ne spominje

Osramoćeni organizator danas već neslavnog festivala Fyre iz 2017. godine Billy McFarland osuđen je na šest godina državnog zatvora. Festival najavljen kao ultraluksuzno iskustvo bio se pretvorio u pravu logističku noćnu moru, koja je uključivala i požare u šatorima i čopore divljih pasa i nemogućnost odlaska s otoka koji je bio poprište festivala, a nakon koje su bijesni ulagači i posjetitelji svoj novac tražili natrag. A u tom bi se času, činilo se, bili zadovoljili i organizatorovim životom.

Serija sudskih tužbi kulminirala je McFarlandovim uhićenjem, koji se u startu nagodio priznajući prevaru i pristavši vratiti dug od 27,4 milijuna dolara te mu je bilo doživotno zabranjeno raditi kao direktor bilo koje kompanije. Ta mu je nagodba smanjila iznos zatvorske kazne, sada određene na nemalih šest godina. Za organizaciju festivala uz McFarlanda bio je zadužen i slavni reper Ja Rule, međutim kasnije je u sklopu dogovora među strankama uklonjen iz tužbe za pretrpljene duševne boli.

Pravna priča tako je moguće stigla do svoga kraja, no izvjesno je kako je legenda o Fyreu zapravo tek u povojima jer se na tu temu upravo priprema i dokumentarna serija u produkciji tvrtke Hulu. Podsjetimo, za ulaznicu za ovaj luksuzni festival na Bahamima bilo je potrebno izdvojiti 12.000 dolara, ali organizatori za te pare svejedno gostima nisu osigurali pristojan smještaj, vodu i namirnice nužne kvalitete. Nezadovoljni gosti navodili su kako su njihovo zdravlje i sigurnost bili dovedeni u pitanje pa su barem malu zadovoljštinu dobili i ovom presudom.