Mladi izlaze na ulice u prosvjed, žele Sydney otvoren 24 sata dnevno

Mogućnost ublažavanja rigoroznih zakona o gradskom noćnom životu, mladi izlaskom na ulice planiraju političare držati za riječ

Organizacija Keep Sydney Open za četvrtak 26. listopada najavila je prosvjed protiv takozvanih lockout zakona u australskom Sydneyju, prema kojima svi barovi, pubovi i noćni klubovi s puštanjem gostiju da uđu moraju završiti do 1:30, a zadnja pića moraju biti poslužena najkasnije do 3 sata u noći.

Riječ je zapravo o okupljanju potpore za političara Roberta Borsaka, koji se u nedavnom Facebook postu založio za ukidanje tih strogih zakona koji ostavljaju osjetno negativne posljedice na industriju zabave. Najavljenog datuma održava se sjednica parlamenta pa KSO očekuje vidjeti hoće li Borsak doista održati svoje obećanje da će premijera Novog Južnog Walesa Johna Barilara povući za jezik. Naime, i Barilaro je vrlo često javno govorio o potrebi promjene spornog zakona.

Poruka organizacije je ta da stanovnici Sydneyja doista vole svoj grad te da je vrijeme da se njegova ekonomija uz pomoć liberalnijih zakona oporavi i na polju noćnog života i njegove ponude. Iako je samo uvođenje takvih zakona bilo motivirano ponajprije brigom za sigurnost građana, nasilje uzrokovano alkoholom bilo je u padu i prije njihovih izglasavanja. A nakon njihova uvođenja, mnogi su manji biznisi – ukupno njih čak 176 – zbog nemogućnosti rada s profitom bili izbrisani doslovce preko noći, iste one tijekom koje im je bilo zabranjeno raditi i zarađivati.

Inače, dosad smo često pisali o prilično konzervativnoj vlasti australske savezne države Novi Južni Wales, u kojoj premijerka prijeti oštrim zabranama cjelokupne festivalske grane industrije, a policijski psi na ulazima krše osnovna ljudska prava.