Neuroznanstvenici otkrili traku koja tjeskobu smanjuje za čak 65%

Nova definicija primijenjene umjetnosti - glazbenici i liječnici zajedničkim radom kreirali traku koja liječi tjeskobu

Tjeskoba nipošto nije pošast samo modernog doba jer povijest čovječanstva, baš kao i povijest umjetničkih remek-djela, obiluje zabilježenim slučajevima, ali čini se kako je u današnje vrijeme sveukupna javnost mnogo više senzibilizirana za taj oblik mentalnog oboljenja pa se ono sve češće i preciznije dijagnosticira.

To se, naravno, reflektira i na ponudu različitih terapija za njezino tretiranje, među koje spada i terapija opuštajućom muzikom, za koju znanstvenici kažu da u nekim slučajevima daje zapažene rezultate. No skupina britanskih neuroznanstvenika sada je vrlo konkretno imenovala i jednu traku koja osjećaj tjeskobe smanjuje za nestvarnih 65 posto!

Riječ je o pjesmi “Weightless” mančesterskog ambijentalnog trija Marconi Union, objavljenoj 2011. godine i to baš u suradnji s Britanskom akademijom za zvučnu terapiju. Pažljivo aranžirane harmonije, ritmovi i bas linije usporavaju tempo slušateljeva srca i snižavaju krvni tlak te hormone stresa kao što je kortizol. Štoviše, voditelj istraživanja dr. David Lewis-Hodgson upozorio je da traku nikako ne smijete slušati u vožnji jer su neki od tretiranih pacijenata izloženi njoj postali čak i blago mamurni.

Ljekovitu traku poslušajte ispod.