VIDEO: Techno panker Andrew Weatherall s 50 godina je bio više kul od tebe

2013. godine objavljen je dokumentarac koji zorno pokazuje kakvu je legendu izgubio svijet

Povodom nesretne smrti veličanstvene legende elektroničke muzike Andrewa Weatheralla prisjećamo se dokumentarca koji je Viceov otad ugasli elektronički sajt Thump bio objavio 2013. godine. Pod znakovitim naslovom “Techno-Punk Andrew Weatherall Is 50 And He’s Way Cooler Than You”, dvadesetominutni film Andrewa je prikazao u punom sjaju – kao iznimno duhovitog, pomalo ćudljivog i donekle mizantropskog čudaka te istinsku veličinu elektronike.

Ekipa filmaša ga je posjetila u studiju Rotters Golf Club, u kojem je Andy kampirao i stvarao muziku više desetljeća, kako bi čula što vječni muzički avanturist ima za ispričati o temama u rasponu od stanja pop muzike do cold turkey skidanja nakon godina prepuštanja raznoraznim kemikalijama. Sve to Andrew je začinio obilnim količinama svoga pokatkad neslanog humora, sve vrijeme paleći jednu cigaretu za drugom.

Andrew Weatherall u kasnim je osamdesetima bio jedan od ključnih ljudi londonskog pokreta acid house, a kroz svoju bogatu tridesetogodišnju karijeru radio je kao DJ, producent i novinar. Najveću popularnost stekao je producirajući album “Screamadelica” za Primal Scream te radeći produkciju i za izvođače kao što su Beth Orton ili My Bloody Valentine. Također, remiksirao je i Björk, The Orb, The Future Sound Of London i New Order. Paul Oakenfold i Andrew Weatherall 1989. godine udružili su snage i izbacili klupski remiks trake “Hallelujah” benda Happy Mondays. Svoj posljednji album “Convenanza” objavio je 2006. za svoju etiketu Rotters Golf Club, koju je osnovao 2001.