Nakon 40 godina legendarna ritam mašina TR-808 ušla u Kuću slavnih

"Teško je povjerovati da jedna 40 godina stara ritam-mašina nastavlja vršiti izniman utjecaj na zvuk moderne muzike"

TECnology Kuća slavnih, koju predstavlja i kurira NAMM-ov Muzej stvaranja muzike, slavi audioproizvode i inovacije koji su u povijesti izvršili značajan utjecaj na razvoj zvučne tehnologije. Ovogodišnji tehnološki sajam NAMM u američkom je Anaheimu održan od 16. do 19. siječnja te je na njemu opet izabrana generacija novih laureata, od kojih su svi u upotrebi morali biti minimalno deset godina.

Žiri sastavljen od više od 50 eksperata na polju audiotehnologije, među kojima su pisci, edukatori, inženjeri i drugi profesionalci, među drugim eksponatima odabrao je i legendarnu ritam-mašinu Roland TR-808. U objašnjenju odluke žiri je između ostalog naveo sljedeće: “Teško je povjerovati da jedna 40 godina stara ritam-mašina nastavlja vršiti izniman utjecaj na zvuk moderne muzike, ali Roland TR-808, konstruiran 1980. godine, upravo je takva mašina.”

Naravno, pita li se nas, ovakav je potez NAMM-a ne samo opravdan nego i potpuno logičan jer teško se domisliti muzičkog kutka – ne samo unutar žanrova techna i hip-hopa – u kojem popularna ritam-mašina Roland TR-808 nije ostavila dubokog traga i itekako konstruirala zvučni identitet brojnih traka koje volimo te, posredno, i svijeta u kojem živimo.

I dok se originalne starinske osamstoosmice danas prodaju i za nekoliko tisuća dolara, sam njihov zvuk je ipak lakše priuštiti i nabaviti, preko tehnologije Roland Cloud, modernih ritam-mašina samog proizvođača ili hardvera i softvera drugih tvrtki. Neka živi vječno!

TR-808-ca zasvirala je i u tenisicama Addidas.