Pogledajte kratki film o usponu smrtonosne party droge GHB

Isprva doping, kasnije zloglasna droga za silovanje, danas rado korišten poticaj za partijanje

Popularnost i primamljivost GHB-ja u jednu se ruku može lako shvatiti i objasniti. U usporedbi s drugim drogama prilično je jeftin, lako je dostupan, nije ga problem prošvercati u klubove ili na festivale, a utjecaj koji daje sličan je onom kombinacije alkohola i MDMA-a, ali bez nesretne nuspojave razornog mamurluka jutro poslije.

Međutim, dobro je poznato da ako nešto zvuči predobro da bi bilo istinito onda ili nije predobro ili nije istinito. Loša je strana da uzimanje makar i kapi previše može izazvati golem rizik od smrti ili barem pada u komu, odakle i proizlazi njegov zloglasni status droge za silovanje. Međutim, ni sve te negativnosti ne uspijevaju do kraja poništiti njegov imidž žuđenoga zabranjenog voća čak i u širim krugovima partijanera.

Želeći istražiti auru GHB-ja, Vice je za potrebe snimanja petnaestominutnog dokumentarca otputovao na Ibizu i proučio sve posljedice uzimanja ove droge. Autori su razgovarali i s DJ Jackmasterom, trenutno suočenim s optužbama da je zaposlene na festivalu na kojemu je nastupao seksualno napastovao dok su bili pod njezinim utjecajem.

Inače, nedavna studija je pokazala kako GHB mijenja mozak, smanjuje radnu memoriju i kvocijent inteligencije.