Ima nade, klubovi u Kini i Južnoj Koreji su lagano počeli otvarati svoja vrata

Chengdu, Šangaj i Šenžen neki su od gradova koji su polako počeli otvarati vrata klubova zatvorenih zbog epidemije koronavirusa

“Muzika se osjećala kao vibracija, ispunjavala je zrak oko nas kao topao zagrljaj”, govori Kristen Ng, producentica poznatija kao Kaishandao, o osjećaju koji ostali partijaneri diljem svijeta što nestrpljivije očekuju – prvom rejvanju nakon karantene zbog koronavirusa, a koji je opisala u reportaži Nyshke Chandran za Resident Advisor. “Bilo je nevjerojatno emotivno i nestvarno ponovno vidjeti prijatelje nakon toliko vremena, kao i čuti muziku sa soundsystema i zajedno plesati.”

oil-club-shenzhen-china-reopening-coronavirus-3 oil-club-shenzhen-china-reopening-coronavirus-1

Tijekom mjeseca na zalasku, brojne su kineske pokrajine ukinule mjere ograničenja donesene prije nekoliko mjeseci u svrhu borbe protiv koronavirusa, a među brojnim biznisima koji su ponovno otvorili svoja vrata našli su se i noćni klubovi. Neki od njih su klub OIL u Šenženu, Loopy u Hangzhouu ili TAG u Chengduu, gdje je partijala Kristen. Naravno, posjet klubovima još nije golem, ali i mali koraci naprijed su dovoljni za buđenje osjećaja optimizma.

Kako se i taj posjet, svakako dugo iščekivan i još uvijek srazmjerno malen, ne bi pretvorio u izazivanje novoga zdravstvenog rizika donesena su određena pravila koja klubovi moraju poštovati. Posjetiteljima se na ulazu mjeri temperatura i preko aplikacije provjerava zdravstveni status, odnosno jesu li možda bili preboljeli koronu, a nakon svakog partyja se klub detaljno dezinficira. Primijećeno je i kako mnogi plešu ne skidajući zaštitne maske, što svakako treba pohvaliti, ali i da su skloni ranijim odlascima kućama pa je napravljen i korak da partyji počinju ranije nego što je to bilo uobičajeno.

Mjera predostrožnosti na razini cijele države da strancima nije dopušten ulazak u nju, logično, onemogućuju nastupe stranih DJ-eva, što bi moglo pozitivno utjecati na daljnji razvoj lokalne scene, kaže Endy Chen, vlasnik dućana s pločama i etiketa Eating Music i Groove Bunny Records te DJ koji će 1. svibnja nastupati na četvrtom rođendanu šangajskoga kluba Elevator.

Elevator-Shanghai-April-2020-1 Elevator-Shanghai-April-2020-2

Kineski se noćni život polako vraća ne u normalu, ali barem na postavke koje će ju jednom ponovno omogućiti, no to ne znači kako u ostatku svijeta treba brzati sa sličnim potezima. Zemlja koja je napravila isto je i Južna Koreja, gdje je u metropoli Seulu nakon dva mjeseca otvoreno nekoliko klubova. Budemo li disciplinirani i strpljivi, i mi ćemo dočekati nešto slično! Samo oprezno!