Festivali u Hrvatskoj bi se mogli održavati, ali što to znači

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak odgovorio kada ćemo opet moći odlaziti na koncerte

Dobre vijesti! Naime, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u friškom je obraćanju povodom relaksiranja određenih zaštitnih mjera donesenih u svrhu borbe protiv daljnjeg širenja koronavirusa na direktno pitanje kada ćemo opet moći odlaziti na koncerte izjavio:

“Koncerti se mogu i sada organizirati na otvorenom. Na primjer, uz distancu, dakle, nitko nema ništa protiv toga. Koncerti u zatvorenom bi se također mogli održati uz to da to bude manji broj glazbenika koji su distancirani na više od dva metra i publika isto po pravilu da među njima bude distanca više od dva metra. Dakle, to bi se čak i moglo organizirati.”

Tu je izjavu gostujući sinoć u RTL-ovom “Direktu” komentirao predsjednik Hrvatske glazbene unije Nikša Bratoš: “Odlična vijest je da je situacija takva da se o tome može razmišljati. Koncert se ne može u dan organizirati. Neće ići baš od sutra, ali nadamo se čim prije. Mi smo naše prijedloge artikulirali putem Ministarstva kulture. Ohrabrujuće je. Vjerojatno ćemo nešto raditi.

Spomenuo je kako je HGU u pismu Vladi već bio predložio, primjerice, drive-in koncerte kakvi se održavaju u Danskoj, ali i dodao kako koncerti u zatvorenim prostorima – dvoranama i klubovima – ipak trebaju biti popunjeni na uobičajen način da bi bili isplativi. No, bilo kako bilo, dopusti li se uskoro održavanje koncerata pod bilo kakvim uvjetima, to može biti potreban prvi korak ka povratku u željeno stanje.