Irvine Welsh: Drago mi je da sam se brutalno drogirao

Autor slavnog romana "Trainspotting" u intervjuu za GHQ izjavio kako su mu droge pomogle proširiti um i kulturnu svijest

Slavni britanski književnik Irvine Welsh, još uvijek najpoznatiji po legendarnom romanu “Trainspotting”, u nedavnom je intervjuu za magazin GHQ naširoko razglabao o ulozi droga u društvu, napominjući kako svijet bez droga uopće ne bi mogao funkcionirati. Pojačao je to priznanjem kako mu je izrazito drago što se u prošlosti izrazito mnogo drogirao.

“Mogu reći da mi je drago što sam uzimao mnogo droga i osobno za tim apsolutno ne žalim. Vjerojatno me je to izoštrilo kao pisca, pomažući mi proširiti um i kulturnu svijest”, rekao je ipak upozoravajući da treba biti oprezan da se ne prijeđe rub sa sjajnih avantura prema nesreći. “Također mi je drago da sam znao kada prestati. To je igra za mlade ljude i najviše odgovara vremenu kada nemate precizan koncept o vlastitoj smrtnosti”, dodao je.

Popularnost droga adresirao je na rupu u životima ljudi dok je kapitalističko društvo u tranzitu, a oni se nađu u raskoraku ostvarenog i onog što se nameće kao poželjno. “Na jedan način, mi sami opravdavamo puko postojanje droga, koje su dio naše humanosti. Ljudski život je rad i zabava, slavlje i festivali. To dovodi do omamljenosti, što je jednako drogama. Droge su stoga sveprisutne u svim oblicima ljudskog društva, od domorodačkih kultura do postkapitalističkih, i slavljene u svim religijama.”