“Potpunoj legalizaciji marihuane protive se političari na kokainu”

Predsjednica SDP-ova Savjeta za zeleni razvoj Mirela Holy navodi da se radi na potpunoj legalizaciji marihuane i u rekreativne svrhe

Uskoro raspušteni saziv Hrvatskog sabora u svoju je raspravnu proceduru nedavno dobio i kolokvijalno nazvan Lex Cannabis, odnosno zakon koji bi omogućio potpunu legalizaciju konoplje – slobodan uzgoj, korištenje i prodaju u medicinske, osobne i rekreativne svrhe. Među osobama najzaslužnijima za guranje tog zakona je Mirela Holy, predsjednica SDP-ova Savjeta za zeleni razvoj, koja je svoja stajališta detaljno iznijela u intervjuu za Net.hr.

Prema njoj, “konoplja je izrazito važna u tranziciji prema biogospodarstvu, a ono je jedan od sastavnih elemenata zelene tranzicije koja je predviđena i Green New Dealom, dok je glavna ideja Lex Cannabisa da se u potpunosti omogući maksimalno iskorištavanje svih potencijala konoplje”. Način postizanja takvog cilja bio bi zakon koji bi trebao biti liberalniji čak i od nizozemskog ili kanadskog, a njime bi se omogućilo da “svaka punoljetna i pravno sposobna osoba uzgaja za svoje osobne potrebe (ili rekreativne ili medicinske svrhe) čak devet ženskih biljaka u punom cvatu”.

Kako bi od toga mogla profitirati država? Holy navodi: “U turističkom smislu legalizacija konoplje donosi pomicanje neodrživog masovnog sezonalnog obalnog turizma prema održivom cjelogodišnjem turizmu na području cijele Hrvatske, ili barem onih destinacija koje se brendiraju kao kanabis-turistička odredišta. Poljoprivredna proizvodnja temeljena na kanabisu je proizvodnja s dodanom vrijednošću koja, sukladno preporukama Ekonomskog instituta, donosi manju radnu produktivnost, a veću ekonomsku i okolišnu korist. Benefiti za državni proračun u desetogodišnjoj dinamici mjerili bi se u desecima milijardi eura jer je prijedlog Lex Cannabisa jedan od najliberalnijih zakona u svijetu, čime bi se Hrvatska premetnula u predvodnika ovog nezaustavljivog trenda.”

Naravno, postojeća stigma marihuane kao droge kojom se počinje eksperimentiranje koje može odvesti i do znatno snažnijih i opasnijih opijata vrlo će se izvjesno ispriječiti izglasavanju ovog zakona, no Holy napominje kako “za razliku od drugih opojnih tvari, između ostalih i onih legalnih poput nikotina i alkohola, pa čak i kofeina i šećera, konzumacija marihuane ne izaziva tjelesnu ovisnost”.

“Zbog toga je ovisnički potencijal marihuane znatno niži od onog alkohola i nikotina, a da se ne spominje koliko je taj potencijal manji od ovisničkog potencijala heroina ili kokaina u kojem mnogi političari koji se protive legalizaciji konoplje svakodnevno uživaju. To je nevjerojatno licemjerje”, naglašava.

Držimo joj palčeve. I svima nama.