Muzička industrija danas ujedinjena u tišini i protestu kontra rasizma

Bezumno policijsko ubojstvo Georgea Floyda izazvalo nemire diljem Amerike, a prosvjednicima se danas pridružila i diskografska industrija

Hladnokrvno ubojstvo Afroamerikanca George Floyda već je danima glavna tema svih svjetskih medija i, sudeći prema još uvijek aktivnim i iznimno brojnim prosvjedima koje je izazvalo diljem SAD-a, potencijalno prekretnički moment u suočavanju sa sistemskim rasizmom i policijskim nasiljem koji su nažalost još uvijek itekako prisutni na ulicama svih američkih gradova.

Potaknute takvim razvojem situacije najveće su američke diskografske kuće današnji dan – utorak 2. lipnja – označile kao “dan za isključivanje s posla i ponovno uključivanje u naše zajednice”. Poruku koja je cirkulirala pod hashtagom #TheShowMustBePaused (šou/zabava mora pauzirati) podijelili su, među ostalima, i Warner Music Group, Sony/ATV, Universal Music, Motown, Capitol Records, britanski Dirty Hit, Eminemov Shady Records i slavni producent Quincy Jones.

Pridružili su im se i brojni ostali pripadnici industrije – Interscope je najavio kako cijelog tjedna neće objavljivati novu glazbu, dok je Ebro Darden iz Apple Musica otkazao svoje radijske emisije, a Columbia Records poručuje: “Stojimo zajedno s crnom zajednicom protiv svih oblika rasizma, netrpeljivosti i nasilja.” Takozvanom utorku zamračenja pridružila se i britanska diskografska industrija, potvrđujući tako da se ovaj problem, iako najvećim dijelom američki, tiče i ostatka svijeta.