Pussy Riot objavile himnu i manifest protiv policijske brutalnosti

Inspirirana lanjskim protestima u Čileu, može poslužiti i kao pratnja aktualnim antirasističkim prosvjedima u SAD-u

Ruski feministički art-punk kolektiv Pussy Riot u suradnji s nekoliko argentinskih umjetnika (Parcas, Dillom, Muerejoven) objavio je novi singl “1312”, prema navođenju samih članica – “međunarodnu himnu protiv policijske brutalnosti”. Videospot je animirao Vladimir Storm.

Inspirirana lanjskim protestima u Čileu protiv policijske korupcije i femicida, traka se uklapa i u prevladavajuće svjetske prosvjede izazvane ubojstvom Afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu. Video je objavljen zajedno s manifestom protiv policijskog nasilja, čijih je pet zahtjeva kako slijedi:

1. Refokusiranje policije na zaštitu civila umjesto na opresiju i nasilno zatiranje prava na izražavanje zahtjeva

2. Držanje policijskih snaga odgovornima za svaki nasilni čin nad civilima.

3. Pojavi li se policija na demonstracijama, zahtijeva se da štite pravo na slobodan govor te se ponaša mirno i s poštovanjem.

4. Nas je mnogo, nas je malo. Stojimo zajedno s čileanskim prosvjednicima, mi smo žene koje žele biti sigurne dok za ženska prava marširaju s Las Tesis. Izražavamo svoju solidarnost s argentinskim, čileanskim, meksičkim, kolumbijskim, brazilskim, peruanskim i svim latinoameričkim sestrama i uličnim borkinjama koje samo žele prokleto pravo odlučivati o svojim tijelima i svojim reproduktivnim organima.

5. Policijske snage u Južnoj Americi i Rusiji moraju se hitno naučiti kako prava žena i LGBTQ+ zajednice.