Čarape i šlape su nekad nosile seljačine, ali ovo ljeto to je bio trend

Moda ne prestaje iskapati nekadašnje modne zločine i reinkarnirati ih u dokaze današnjeg kula

Nošenje čarapa na šlape ili sandale oduvijek se smatralo potpunim modnim promašajem, što je procjena koja je jaku logiku imala i u praktičnosti – ako je dovoljno toplo za sandale, čemu onda čarape? Ako je toliko hladno da moraš obuti čarape, zašto onda ne obuješ patike ili čizme? I što ako padne kiša? Čak i da se na sva ova pitanja dobije zadovoljavajući odgovor, mnogi bi se složili da kombinacija jednostavno izgleda odurno.

Mnogi, ali ne i Nijemci, kakve svake godine viđamo kao turiste na našem Jadranu. No ako smo se na njihovo seljaštvo nekako i navikli, te prispojili to njihovim poznijim godinama, što je s upravo gorućim ovoljetnim trendom među hipsterima da koriste upravo taj stil? Svaka generacija ima svoje trendove, a retro kultura uvijek nailazi na novu prošlost za reinkarniranje, ali nije nam jasno kako je do toga došlo.

Modna povjesničarka Birgit Haase ukazuje na jedan praktičan razlog korištenja te kombinacije – čarape apsorbiraju znoj koji izazivaju često kožne sandale, ponajčešće marke Birkenstock, osnovane još 1774. godine, ali koja je svoj danas najprepoznatljiviji model izbacila ipak nešto kasnije, 1964. Što također nije nedavno, dapače.

Posljednjih godina mnogi su modni magazini entuzijastično izvještavali o brojnim kršenjima nekadašnjih modnih pravila, među kojima se ponosno našlo i nošenje čarapa na natikače, hvaleći pokazivanje “lijepih dizajnerskih čarape i skrivanje ružnih prstiju”. Okeeeej. Na vlak su uskočile i modne tvrtke kao što su Miu Miu, Wood Wood ili Vetements, a kada su trend prigrlili i celebrityji kao što su Justin Bieber, sestre Olsen, M.I.A. ili Tyler the Creator postalo je jasno da nekadašnji antikul stil norm-corea danas vlada hipsterajem. Prije dvije godine Nike je čak kreirao i šlapederuše.

Što najodanije poklonike stila, postarije njemačke turiste, sigurno ne dira previše. Njima je bitno samo da je udobno.