Kako Spotify i Instagram koristiti da dodatno pomogneš muzičarima

Kupovanje muzike i mercha direktan je način potpore, ali sejvanje i šeranje postova također je nužno

Kompletno otkazivanje gotovo svih turneja, koncerata, festivala i partyja 2020. je godinu učinilo nevjerojatno teškom za muzičare koji golem dio svojih prihoda, u današnjem svijetu ionako slabe prodaje fizičkih muzičkih izdanja, stječu upravo svirajući i nastupajući uživo. Dijapazon načina za podupiranje muzičara tako je svakako sužen, ali nije sasvim nestao – ponajprije, to je kupovanje izdanja i merchandisea, posebno preko Bandcampa na dane kada se ta stranica odriče svoje komisije, ali veliku pomoć može pružiti i nešto o čemu možda niste razmišljali.

Naime, jednostavno pratite izvođače koje volite na društvenim mrežama i sejvajte njihove trake na platformama za streamanje koje koristite. Tako će se njihovi radovi lakše i prije naći na playlistama koje slažu algoritmi koji prate slušanost, što u konačnici donosi i novčanu korist. Velike izdavačke kuće mogu lobirati za uvrštavanje autora sa svojih rostera, ali nezavisni izvođači računaju na pomoć fanova. Jedan od njih, Gabe Goodman, u razgovoru s Viceom je pojasnio kako samo, recimo, lajkanje nečega na Instagramu nema toliki utjecaj koliko aktivnije sejvanje i šeranje, koje jamči konkretniji kontakt, važan algoritmima koji slažu te playliste, koje generiraju broj vrćenja pa naposljetku i prihod.

Njegov savjet je jednostavan: tretirajte svoje najdraže muzičare kao što biste pomagali frendovom bendu. Slažemo se s njim!