Možda niste primijetili, vaš iPhone ima tajnu novu tipku

Apple je potajno na iOS 14 dodao novu "tipku" koja omogućuje nove funkcije

Ne brinite se, naravno da Apple nije poslao lopove da se ušuljaju u vaše domove i prilijepe novi element na vaše mobitele, ali jest objavio operativni sustav iOS 14, posljednju verziju svoga iPhoneovog softvera. Ona uza sve ostalo sadrži i značajku nazvanu Back Tap, koja pametnom telefonu dodaje fascinantnu “tipku” koja briše granice hardvera i softvera.

Što Back Tap donosi? Kako govori i samo ime, cijelu pozadinu uređaja pretvara u tipku senzibilnu na dodir, koju možete koristiti tako da duplim ili trostrukim pritiskanjem pokrećete različite funkcije. Šansa da ste to sami primijetili, međutim, prilično je malena jer je Apple postavke za Back Tap samo potajno prošvercao u meni Accessibility.

Primarni cilj uvođenja ove značajke je omogućiti korisnicima znatno više opcija za interakciju sa svojim uređajem, a posebno je važno naglasiti njenu povezanost s aplikacijom Shortcuts te mogućnost da korisnici de facto sami mogu raširiti dijapazon njezinih mogućnosti do neslućenih razmjera. Na primjer, možete namjestiti da duplim pritiskanjem pozadine uređaja napravite screenshot.

Prve reakcije posebno hvale sjajno diferenciranje namjernog tapkanja u svrhu pokretanja različitih operacija i standardno držanje mobitela u ruci, a kako biste se do kraja upoznali s Back Tapom najbolje je da se primite svog iPhonea i počnete njime igrati, znajući ovu novu informaciju.