Albanija odobrila brze testove na koronavirus za festival UNUM

Albanija je tako postala prva država na svijetu koja odobrava testiranje u svrhu održavanja društvenih i kulturnih događaja

Albanski festival UNUM, smješten na plažama grada Shëngjina, dobio je dozvolu državnih ministarstava turizma i okoliša te zdravstva da za svoje sljedeće izdanje, 2021. godine, sve zainteresirane posjetitelje testira na covid-19 da bi mu mogli prisustvovati. Albanija je tako postala prva država na svijetu koja odobrava testiranje u svrhu održavanja društvenih i kulturnih događaja.

“Napredna tehnologija i točnost brzih testova omogućuje da rezultati budu gotovi za 10-15 minuta, što je dovoljno da omogući uživanje u festivalu na način na koji je to uobičajeno. Povrh toga, do sljedeće će godine vjerojatno stići i cjepiva pa su planovi za ovaj mali, perfektno organiziran festival već u pogonu, uz podršku albanske vlade”, naveli su organizatori.

Prvi UNUM održan je lani, a na njemu su među ostalima nastupili Ricardo Villalobos, Margaret Dygas, Sonja Moonear, Zip. Sljedeće izdanje planirano je za period od 3. do 7. lipnja.