Španjolska svoja vrata inozemnim turistima neće otvoriti sve do kraja ljeta

Vlasti žele da procijepljenost stanovništva bude oko 70 posto prije nego što se ponovo otvore stranim turistima

Na prošlotjednom sastanku s Izvršnim vijećem svjetske turističke organizacije održanom u Madridu španjolski je premijer Pedro Sánchez predvidio kao Španjolska svoja vrata inozemnim gostima i masovnom turizmu nažalost neće moći otvoriti barem do kraja ljeta. Razlog za to je čekanje da se barem 70 posto stanovništva procijepi protiv koronavirusa. “Isključivo će masovno cijepljenje otvoriti put normalnosti koju želimo”, izjavio je.

Naravno, to će predstavljati golem udarac španjolskim masovnim muzičkim festivalima s odanim međunarodnim sljedbeništvom, kao što su npr. Primavera ili Sonár, ali će sve to još teže podnijeti manji klubovi i promotori u centrima plesne muzike kao što su Ibiza ili Barcelona. Organizatori popularnog techno partyja HEX Resident Advisoru su rekli kako će ta nova mjera “direktno utjecati i možda uništiti ono malo organizacija posvećenih industriji zabave koje su još aktivne”.

Sve se ovo odvija u okolnostima već zahuktalog vala novih otkazivanja svjetskih festivala pa je tako Coachella zbog koronavirusa već treći put u godinu dana pomakla svoje datume, a iz Berlina već stižu crne vijesti kako se klupski život u normalu neće vratiti i sve do kraja sljedeće godine.