100 tisuća ljudi navalilo na 3000 ulaznica za testni festival

Golema želja muzičkih fanova u Nizozemskoj da se čim prije vrate festivalima nadmašila kapacitete testnih evenata

U posljednje se vrijeme čini kako se svakodnevno klackamo između pesimističnih vijesti o produljenju frustrirajućeg stanja izazvanog koronavirusom i optimizma kako se stvari polako kreću nabolje, odnosno prema onome što smo nekad smatrali normalnim. Novo svjetlo na kraju tunela prije nekoliko su tjedana ponudili Fieldlab Events, ID&T i Mojo, koji će 13. i 14. sljedećeg mjeseca u nizozemskom Biddinghuizenu organizirati dva festivala inicijative Back To Live.

Malo selo niti sat vožnje udaljeno od Amsterdama doživjet će dva eventa – jedan pop/rock, drugi dance – a svakome će moći prisustvovati samo 1500 posjetitelja, kako bi se testirali svi elementi održavanja masovnih okupljanja u uvjetima koronakrize. Međutim, organizatori nisu računali na enormnu želju publike da se napokon ponovo okupi uz muziku na koncertima ili festivalima pa je broj prijava zainteresiranih višestruko nadmašio broj dozvoljenih – za ulaznice se javilo više od 100 tisuća ljudi!

Biddinghuizen će fanove dočekati s nekoliko pozornica, atraktivnim popisom izvođača i štandovima s hranom, a ako je itko prestrašen kako će dolaskom sudjelovati u nekakvome medicinskom eksperimentu, glasnogovornik Fieldlaba Tim Boersma ga razuvjerava tvrdnjom kako je sve što je potrebno za ulazak negativan test na koronu i nošenje zaštitne maske na licu, ali sve ostalo je dopušteno kao u dobrim starim danima. Festivali će startati u 15 sati i trajati do večeri, za slučaj da policijski sat u Nizozemskoj još uvijek bude na snazi. A kako će se odlučiti tko će dobiti pravo na kupnju ulaznice, organizatori će tek odlučiti.