Biste li kupili digitalnu marihuanu?

Uvjeriti kupce da svoj novac daju za nešto što postoji samo online dugogodišnji je koncept Silicon Valleyja, a sada se širi i na tržište marihuane

Osnivač i glavni operativac tvrtke Peakz, brenda kanabisa iz kalifornijskog Oaklanda, Jessie Grundy gotovo je cijeloga svog života prodavao kanabis na jedan ili drugi način, ali sada se, prema vlastitim riječima, može pohvaliti nečim jedinstvenim. Grundy prodaje svjetsku ekskluzivu – vrećice kanabisa koje postoje samo online, povezane s tehnologijom blockchaina za “autentičnost”, izvještava Forbes.

Marihuana Lava Coin je dostupna diljem svijeta, ali za razliku od marihuane, potpuno je i legalna bilo gdje na svijetu. Da, problem je što je ne možete zapravo i pušiti, osim ako se i vi nalazite u Kaliforniji, gdje kao bonus svoje kupnje digitalne marihuane dobijete i nešto prave trave sa strane. O čemu se zapravo radi? Je li riječ o marketinškom triku, internetskoj zajebanciji ili znaku promjene vremena u kojem živimo? Istovremeno ništa od navedenog i od svega pomalo.

Lava Coin se najlakše može opisati kao NFT za travu jer je izgleda bilo samo pitanje vremena kada će tehnologija nezamjenjivih tokena (non-fungible token, NFT) doseći i tržište marihuane. Uvjeriti kupce da svoj novac daju za nešto što postoji samo online dugogodišnji je koncept Silicon Valleyja, a digitalna su sredstva plaćanja i zamjene dodatno uvelike eksplodirala u popularnosti tijekom pandemije koronavirusa. Posljednjih su mjeseci NFT-jevi pravi hit u svijetu sporta pa se 10-sekundne videosnimke prodaju i za desetke tisuća dolara.

Sve ovo zvuči čudno i maglovito za ljude koji su navikli novcem plaćati za nešto što mogu fizički držati, voziti, jesti, nositi, zapaliti ili bilo kako drugačije osjetiti. No onima koji su već prigrlili blockchain i kriptovalute priča je poznata, iako nikome još nije pretjerano jasno kako se u nju uklapa marihuana. Osim ako, kako smo naveli, živite negdje gdje vam Jessie može dobaciti i vrećicu prave fizičke trave, vrste posebno dizajnirane za kupce Lava Coina.