Što je to NFT i zašto je važan za muziku?

Digitalna umjetnost može se neograničeno kopirati i distribuirati, ali digitalni certifikat autentičnosti može imati samo jednog vlasnika

Mainstream muzički tisak posljednjih je tjedana u predstavljanju novog albuma Kings Of Leon svesrdno naglašavao novitet koji su donijeli u industriju, a to je objavljivanje cijele ploče “When You See Yourself” u obliku NFT-ja (non-fungible token, odnosno nezamjenjivi token) preko blockchain platforme Ethereum, kao prve u takvom obliku. Nešto je manje, logično, bilo izvještavano kako spomenuti rokeri nisu bili prvi jer je kanadski DJ i producent Clarian dan ranije svoj novi album “Whale Shark” o obliku NFT-ja dao na aukciju, tako i službeno postavši prvi muzičar koji je svoj album objavio u ovome novom, još uvijek svima slabo poznatom i razumljivom formatu.

Naravno, mnogi su se, ne samo stariji ljubitelji muzike, zapitali što to uopće znači NFT. I kako bi se sve to moglo odraziti na muziku i muzičku industriju? Pojednostavljeno, NFT je svojevrsni digitalni certifikat autentičnosti. Po svojoj prirodi, digitalna umjetnost može se neograničeno kopirati i distribuirati diljem svijeta, ali kupovanje NFT-ja mušteriji daje dokaz o vlasništvu nad onim što je kupljeno, neovisno o tome koliko digitalnih kopija toga nečega postoji. Iako samo umjetničko djelo nije rijetko, sam token jest i svatko mu može pristupiti i sam se uvjeriti tko njegov vlasnik doista jest. Naravno, može ga i kupiti, ako dotadašnji vlasnik pristane na prodaju.

Za muzičare, ovo se čini potencijalno revolucionarnim pristupom prodaje njihove muzike jer im daje više kontrole nad onim što stvore kao i direktan kanal ostvarivanja prihoda od fanova, bez posredovanja trećih strana kao što su diskografske kuće, streaming platforme ili koncertnih promotora. Nije čudo kako se ova lavina zakotrljala upravo u vrijeme pandemije i svjetske zaključanosti i domove, kada se primarni izvor zarade za muzičare – nastupanje uživo – morao ukinuti do rješenje epidemiološke situacije. Kritike dolaze od strane onih koji nagađaju kako bi i cijela priča oko NFT-ja mogla ispasti balon u kojem profitirati mogu samo oni koji imaju više za uložiti, a pitanje je i koliko je ukidanje posrednika kao što su muzički šopovi ili koncertni prostori uopće pozitivno kada se u obzir uzme zajednica koju stvaraju i njeguju.

Zasad ta pitanja ostavimo po strani, makar zato što se čini kako zaustavljanja razvoja ove tehnologije i njezina korištenja nema. Mnogi su muzičari već itekako uskočili na vlak i svoje trake na jedan ili drugi način monetizirali preko NFT-ja. Jacques Greene je, npr., svoju traku “Promise” kao NFT prodao za ekvivalent vrijednosti od više od 9000 funti, a Disclosure su u istom obliku ponudili traku koju su od nule kreirali uživo na Twitchu. Grimes je, recimo, seriju digitalnih slika i videa prodala za skoro 6 milijuna dolara. A to je samo dio, i toga će sigurno biti još. Očito nas čeka zanimljivo i uzbudljivo vrijeme.

https://twitter.com/jacquesgreene/status/1365425335945289739

A razvoj cijele situacije možete pratiti zavaljeni u fotelju dok motate digitalnu marihuanu.