Nikad ovoliko i ovoliko čistog kokaina u Europi

Prilagodljivost i snalažljivost organiziranih dilerskih skupina dolaze do izražaja u novonastalim uvjetima

Iz dana u dan dobivamo sve više novih informacija o utjecajima pandemije koronavirusa na apsolutno sve grane ljudskog života, a o jednoj iz kriminalne branše ovaj je tjedan u izvješću o drogama obavijestio Europol. Naime, informacije pokazuju kako će kriminalne mreže od gospodarske krize izazvane covidom-19 profitirati tako što će se infiltrirati u legalna poduzeća koja su postala ranjivija, zaključuje policijska agencija u izvješću koje priprema svake četiri godine.

“Dulje trajanje pandemije izvršit će snažan pritisak na europsko i svjetsko gospodarstvo, a očekivana recesija može oblikovati teški i organizirani kriminal u godinama koje dolaze”, navodi Europol te posebno upozorava na povećanje korupcije povezane s narkotržištem i krijumčarenjem droge jer se iz Latinske Amerike u Europsku uniju krijumčare dosad nezabilježene količine kokaina, koje generiraju zaradu od više milijardi eura. Uz to, čistoća sada švercanog kokaina je “veća nego što je u Uniji bila ikad dosad”.

Epidemija koronavirusa otvorila je i nove mogućnosti za iskorištavanje straha kod ljudi. “Na početku smo primijetili povećanje krivotvorenja maski i hidroalkoholnog gela. Sada vidimo povećanje trgovine lažnim cjepivima i lažnim testovima za samotestiranje”, upozorava Europol navodeći upravo primjer farmaceutske industrije kao paravana koji brojni narkodileri koriste za svoje operacije