Zagreb svakodnevno potroši kilogram čistog kokaina

2019. godine građani Zagreba su na koku potrošili oko 660 milijuna kuna

Institut Ruđer Bošković još od 2009. godine provodi mjerenje koncentracije metabolita droga u otpadnim vodama Zagreba i tako dolazi i do podataka o količini droga koje se konzumiraju na području grada. Zasad su najsvježiji objavljeni podaci oni za 2019., kada je u Hrvatskoj prodano više od 50 tona marihuane i više od četiri tone kokaina, koji su na crnom tržištu obrnuli promet od oko sedam milijardi kuna, Slavko Sakoman piše za Večernji list.

Najnovijih pet godina promatranog razdoblja donijelo je ekstremne skokove u potrošnji gotovo svih vrsta droga – potrošnja kanabisa porasla je 300 posto, kokaina 500, ecstasyja 350, a amfetamina čak 950 posto. U Zagrebu se, tako, u 2019. godini prosječno svaki dan konzumiralo 1000 grama (1 kilogram) čistog kokaina. S obzirom na to da se konzumentima prodaje smjesa od otprilike 30 do 35 posto čistoće, dnevno se trošilo oko tri kilograma smjese ili oko 1100 kilograma u godini. Uz cijenu od 600 kuna po gramu znači da su građani Zagreba te godine na kokain potrošili oko 660 milijuna kuna.

>Zagreb od marihuane može zarađivati 143 milijuna kuna godišnje

A s obzirom na to da su pandemija koronavirusa i njezine nuspojave itekako preplavile europsko tržište nikad čišćim kokainom, kojeg k tome ima i nikad više, možemo zaključiti i kako su u posljednje dvije godine, od objave tih posljednjih rezultata, brojke još i skočile.