Zagreb je prvak Europe po potrošnji marihuane

257,6 miligrama na 1000 stanovnika

Nemojte nikad reći da Hrvatska ni po čemu nije prva – jer je. Zagreb je po potrošnji marihuane prvak Europe. Nevjerojatan je to podatak koji je otkrilo istraživanje Europskog centra za monitoring droga, prenosi RTL.

Analizirali su 82 grada i otkrili da se u Zagrebu puši najviše marihuane – i to preko tjedna. Dnevno, 257,6 miligrama marihuane na 1000 stanovnika. Ni vikendom nismo loši: ali više se ipak marihuane subotom i nedjeljom troši u Amsterdamu.

U vrhu smo Europe i po potrošnji amfetamina, odnosno MDMA ili ecstsyja. Poznato je da je potrošnja kokaina skočila za 500 posto, ali po tome nismo najgori. Više šmrću u Nizozemskoj, Švicarskoj i Belgiji, ali onda slijedi Hrvatska. Komentar na iznenađujuće rezultate potražili smo kod najpoznatijeg hrvatskog doktora za droge, doktora Slavka Sakomana.

“Ja se tim problemom bavim godinama, taj skok je jedino moguć kada dođe do rasta ponude i dostupnosti droga. Kod mladih uvijek postoji potražnja, a prevencija je oslabila”, objasnio je Sakooman.

Kaže kako su društveni mehanizmi zaštite mladeži su potpuno marginalizirani te kako je droga potpuno skinut s političkih prioriteta. “Nažalost, skinuta je s liste prioriteta rada represivnog aparata kad je riječ o policiji”, kaže Sakoman.