Masovni rejv bez maski i razmaka siguran je koliko i odlazak u šoping

Istraživanje je pokazalo kako partijanje nije nužno rizičnije od bilo koje druge svakodnevne aktivnosti

Odlazak na masovne evente bez nužnosti nošenja zaštitnih maski i držanja fizičkog razmaka u Velikoj Britaniji, uključujući rejvove i koncerte, epidemiološki je siguran koliko i odlazak u trgovine ili restorane, pokazali su preliminarni podaci vladinog programa istraživanja zdravstvene sigurnosti takvih okupljanja u ovo doba, nadamo se, jenjavanja pandemije koronavirusa. Pravilno testiranje, ventilacija i drugi faktori značajno smanjuju rizik pojavljivanja žarišta na takvim mjestima, uključujući i sportska borilišta.

“Još uvijek čekamo finalne podatke, ali dosadašnji rezultati su vrlo ohrabrujući. To će nam pomoći dokazati kako masovni eventi nisu nužno riskantniji od drugih dijelova uslužnog sektora. Pokazuje to da postoje načini kako takva okruženja učiniti sigurnima poput ostalih svakodnevnih aktivnosti”, rekao je Timesu izvor iz vlade. Trenutno bi jedini problem korištenju ovih podataka u svrhu ponovnog potpunog otvaranja industrije događanja mogao predstaviti indijski soj virusa, koji nije bio uzet u obzir prilikom prikupljanja tih podataka.

Jedan od evenata koji su koristili kao baza za proučavanje bio je i dvodnevni rejv u Liverpoolu, na kojem su gosti bili slobodni ponašati se kao i prije pojave koronavirusa.