Rejv prosvjed protiv policijskog nasilja ispred policijske stanice u Kijevu

Snimka nasilnog zaustavljanja mjesnog muzičara podigla je buru nezadovoljstva

U glavnom partijanerskom kvartu ukrajinskog Kijeva Podilu, u koji su smješteni brojni klubovi i drugi kulturni sadržaji, u petak je održan prosvjed protiv policijskog nasilja i brutalnosti kojom se ophodi s rejverima. Zbivao se ispred glavne policijske stanice, a povod je bio događaj otprije nekoliko dana.

Naime, u srijedu navečer oko ponoć specijalci su zaustavili lokalnog muzičara Dmitrija Bugajčuka zato što im je izgledao “sumnjivo”. Svjedoci tvrde kako su policajci nesretnika tukli i davili bez ikakvog razloga, a kasnije je i zadržan tri sata u pritvoru. Sve je i snimljeno, a nakon što se snimka raširila društvenim mrežama, nezadovoljstvo je eskaliralo. Na prosvjedu se negodovalo i zbog ilegalnih pretresanja i racija.

“Dosta mi je stigmatizacije svega kreativnog i kulturnog. Dosta mi je da se osjećam kao kriminalac samo zato što idem u klub”, izjavio je jedan prosvjednik, dok je druga prosvjednica objasnila: “U Ukrajini su policajci supernasilni i superkorumpirani. Žele novac.” Ona vjeruje da je u ovom slučaju Bugajčuku pronađena marihuana zapravo podmetnuta. Istraga traje.

Snimku rejv prosvjeda u kojem se prikazuju i snimke policijskog nasilja možete pogledati u nastavku.