Cijepljeni dobivaju joint, milijun dolara ili “besmrtnost”

Tradicija skepse oko cijepljenja duga je koliko i tradicija domišljanja kako je zaobići

Potvrđivanje cijepljenja kao vjerojatno najefikasnijeg načina borbe protiv koronavirusa čije je širenje lani i ove godine paraliziralo cijeli svijet dovelo je do brojnih analiza sigurnosti takvog pristupa. Uz on koji su se hitro pohitali cijepiti, postoje i mnogi skeptici pa se sve češće događa da raspoloživo cjepivo ne može biti iskorišteno jer nema ljudi koji se žele cijepiti. Baš zato aktivisti, vlasti i poduzeća već neko vrijeme pokušavaju motivirati ljude da dođu na cijepljenje, što često čine i različitim neobičnim akcijama, izvještava DW.

Tako, primjerice, vlasti američke savezne države Ohio svaki tjedan organiziraju lutriju na kojoj mogu sudjelovati samo cijepljeni građani, a čija glavna nagrada iznosi čak milijun dolara. Maine je ljude pokušao privoljeti podjelom besplatnih lovačkih licenci, a prije nekoliko dana je pozornost medija izazvala akcija grada New Orleansa – za svaku ubrizganu dozu cjepiva građani su dobivali pola kilograma ljuskara. No nama se najluđom, a donekle i najprimamljivijom, čini akcija kojom se krajem travnja u New Yorku svakoj osobi koja je primila prvu dozu cjepiva davao besplatni joint!

Sjedinjene Američke Države, naravno, nisu jedine u kojima se vrše takve akcije – u indijskom Rajkotu zlatari cijepljenim ljudima poklanjaju zlatne ukrase za nos, u Rusiji i Srbiji se dijele vaučeri za kupovinu u dućanima i šoping-centrima, a u rumunjskoj Transilvaniji moguće je cjepivo primiti i u Drakulinom dvorcu pa se cijepljenim osobama dijele i diplome kojima se “verificira” njihova “besmrtnost”.