Policija zaplijenila crni kokain koji ni psi nisu mogli nanjušiti

Pedeset policajaca iz Španjolske i Portugala zaplijenilo 862 kilograma kokaina

U Španjolskoj je razbijen još jedan lanac dilera droge, ali čini se da su ovo bili neki od najdovitljivijih krijumčara s kojima se tamošnja policija susrela. Naime, spomenuta je ekipa u Europu prošvercala stotine kilograma kokaina maskirajući ga u ugljen, a uspjeli su ga lišiti i mirisa, kako policijski psi ne bi mogli nanjušiti skrivene pošiljke. Španjolci su u suradnji s portugalskim kolegama istragu započeli lani, primijetivši nesklad aktivnosti jedne tvrtke s onim što joj je bilo službeno navedeno kao temeljni biznis.

Trag ih je odveo do poznatog baskijskog trgovca drogom koji je svojedobno proveo 11 mjeseci u zatvoru u Boliviji, a daljnjom istragom portugalske vlasti došle su do luke u kojoj su dva spremnika ugljena bila pozitivna na kokain. Postupak krijumčara svodio se na upotrebu složenih kemijskih procesa kojima su drogu prikazali kao ugljen, a 30 vreća takvoga kokainskog ugljena su uvalili u pošiljku od čak 1364 vreće pravog ugljena, da dodatno zavaraju trag.

Na kraju je čak pedeset španjolskih i portugalskih policajaca danima pratilo kamione koji su pošiljku prevozili do laboratorija u kojima je kokain trebao biti odvojen od ugljena, a u raciji su zaplijenjena čak 862 kilograma droge.