Aplikacija skenira ecstasy tablete i spašava živote

Suradnja preko kanala La Manche najavljuje rješenje vječnog problema nemogućnosti provjere kvalitete kupljene droge

Britanska tehnološka tvrtka Rehabstudio udružila se s francuskom marketinškom agencijom Herezie kako bi razvile protip aplikacije koju su nazvali Pill-ID. Kako i samo ime govori, riječ je o aplikaciji za prepoznavanje i identificiranje pilula, ali ne bilo kakvih – aplikacija može skenirati popularne bombone ecstasyja preko kamera na korisničkim pametnim telefonima i automatski ih informirati o sadržaju supstance, snazi doze i potencijalnim nuspojavama.

Suviše je napominjati kako bi takve informacije nekim korisnicima mogle biti dragocjene u odluci da ipak ne posegnu za partijanerskom drogom u svom posjedu, što svakako rješava jedan od najvećih problema ilegalnog tržišta rekreativnih droga – nepostojanje njegove regulacije i kontrole sigurnosti proizvoda. Kad netko od nekoga nepoznatog dilera u pokrajnjoj uličici ili u mraku kluba ubode neke tablete, on najčešće nema pojma što dobiva niti je to, dosad, ikako mogao provjeriti dok ih ne uzme. A onda je moglo biti kasno.

Pill-ID radi na principu usporedbe piluline fotografije s bazom podataka Nuit-Blanche, koja će se vremenom još nadopunjavati i postajati preciznija i djelotvornija. Usluga će biti potpuno anonimna, a oni koji učitaju svoje fotke kako bi čekirali što su kupili neće moći biti ikako registrirani ili zavedeni. Aplikacija trenutno funkcionira samo kao testni prototip, a lansirat će se na zimu.