Split za vrijeme festivala Ultra Europe troši 20 puta više ecstasy tableta

Otpadne vode ne lažu...

Prema istraživanjima koje je proveo Ured za suzbijanje zlouporabe droge Vlade Republike Hrvatske u suradnji s institutom Ruđer Bošković, Split za vrijeme turističke sezone doista radikalno eskalira u potrošnji droge. Uzorak je dobiven analizom otpadnih voda, što se generalno smatra prilično preciznom metodom. Znanstvena savjetnica s instituta, dr.sc. Senka Terzić, izjavila je za 24 sata:

“Na inicijativu Ureda za suzbijeanje zlouporabe droga Vlade RH proveli smo istraživanje u Splitu. Analizirali smo otpadne kanalizacijske vode te smo dobili rezultate koji pokazuju da se u razdoblju izvan turističke sezone u Splitu najviše konzumiraju kanabais, kokain, heroin i amfetamin.”

Naravno, za vrijeme ljeta, kad kroz grad prolazi najviše ljudi, učestalost konzumacije raste, a s njom i popularnost određenih droga.

Dr. Terzić je nastavila: “Treba istaknuti da je konzumacija ecstasyja, kokaina i speeda izražena tijekom Ultra Festivala, kad je uočeno dvadeseterostruko povećanje potrošnje ecstasyja”, te napomenula da su za vrijeme trajanja festivala popularni još ketamin i 4-fluoroamfetamin.

Željko Petrović, vršitelj dužnosti ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH, izjavio je: “Nama nije u interesu biti protiv Ultre, nego želimo vidjeti kakvi su utjecaji turističke sezone, odnosno migracije te se pripremiti za to”. Zvuči logično i opravdano kao službena izjava, ali pitanje je koliko je istinita.