Umrla techno i house legenda K-HAND, prva dama Detroita

Kao žena koja se istaknula u industriji kojom dominiraju muškarci, Kelli Hand zaslužila je biti legenda Detroita

Detroitska techno i house legenda K-HAND, pravim imenom Kelli Hand, preminula je prije tri dana, 3. kolovoza, s 56 godina, medijima su potvrdili njezini bliski prijatelji, a uzrok smrti još uvijek nije obznanjen. Rođena u Detroitu, Kelli je kroz više od tri desetljeća karijere itekako zaslužila status jedne od najutjecajnijih glazbenica gradske plesne povijesti, ali i ne samo nje, a 2017. je zbog svojih zasluga i službeno proglašena “Prvom damom Detroita”.

Kelli se s čarolijom plesne muzike upoznala u kultnim klubovima kao što su Paradise Garage u New Yorku ili Music Box u Chicagu, u kojima je iz prve ruke svjedočila nastupima velikana kao što su Larry Levan, Sylvester ili Loleatta Holloway, a u svijet produkcije i izdavaštva bacila se 1990. osnivanjem etikete UK House Records, kasnije preimenovanom u Acacia Records, po jednoj od ulica Detroita. Uz vlastite radove, Kelli je objavljivala i trake svojih brojnih pseudonima (Etat Solide, Rhythm Formation…), kao i drugih izvođača kao što su Wamdue Kids, Hiroshi Morohashi ili Davina Bussey.

Kao DJ-ica, Kelli je nastupala diljem svijeta, a u njenome majstorstvu ritma i perkusije te balansu soula s minimalom uživali su partijaneri u klubovima kao što Berghain i Tresor u Berlinu, njujorški Nowadays i Good Room, Smartbar u Chicagu, Lux Fragil u Lisabonu, kijevski Closer i brojni drugi.

K-HAND je legenda postala za života, a to će svakako ostati i nakon smrti.