Facebook i Ray-Ban izbacili pametne naočale, dolaze s uvjetima korištenja

Prvo smo doznali kako izgledaju, a onda i da proizvođači smatraju da nismo slobodni s njima raditi što želimo

Za 9. rujna bilo je najavljeno lansiranje pametnih naočala iza kojih zajednički stoje Facebook i Ray-Ban, ali je doživjelo jedno nepredviđeno zagrijavanje jer je poznati leaker Evan Blass na Twitteru unaprijed podijelio fotke dotičnih naočala, koje dolaze u barem dva temeljna dizajna i u nekoliko različitih boja.

Dizajn je manje-više u razinama standarda koji se očekuje od giganta Ray-Bana, čak toliko da se jedan od modela nepreciznom oku nimalo ne razlikuje od kultnih wayfarerica. No ono što ove popularne cvike čini “pametnima” kamere su u gornjim kutovima okvira, kao i nešto deblji okviri, za koje se pretpostavlja da sadrže potrebnu tehnologiju kako bi sve funkcioniralo bez problema.

Bez ikakve dvojbe, riječ je o najkul sunčanim naočalama na svijetu, koje su popularizirali brojni giganti pop-kulture, od Jamesa Deana do Brucea Willisa, a te Ray-Banove wayfarerice sada dobivaju i dodatni pečat posebnosti – uvjete korištenja! Ray-Ban Stories, kako se zovu i kako je predstavljeno prošli tjedan, rezultat su ranije najavljene suradnje proizvođača naočala s Facebookom.

Prisjetimo se, Mark Zuckerberg još je u srpnju najavio dolazak ovih modela, ali nije elaborirao njihove specifike. Možda ga je bilo strah nezadovoljstva javnosti jer se čini da je kvaka u tome da Ray-Ban Stories omogućuju vlasniku/korisniku fotkanje i snimanje videa, koji se onda šalju na aplikaciju View, a koja zahtijeva imanje profila na Facebooku, te preko koje onda drugi korisnici mogu dopustiti ili ne dopustiti objavljivanje tih materijala na Facebooku ili Instagramu.

Viceova reporterka Katie Notopoulos izvijestila je kako joj je Facebook u nekoliko navrata poslao obavijest da skrivanje svjetla koje druge obavještava da ih snimate predstavlja kršenje spomenutih uvjeta pružanja usluge. Nije sasvim jasno kako Facebook planira provoditi pravila kada se svaki par naočala lako može modificirati malenim komadom ljepljive trake, ali sam koncept pokušaja kontroliranja toga kako će si ljudi modificirati svoje naočale čini se prilično jadnim.