Ostao bez ruke na ilegalnom rejvu zbog “pretjerane sile” policije

Amnesty International smatra kako je policija pretjerala prilikom prekida koji je jednog prisutnog ostavio bez ruke

Humanitarna organizacija Amnesty International objavila je službeno izvješće o “pretjeranoj sili” koju je francuska policija koristila na suzbijanju ilegalnih rejvova u lipnju ove godine. Podsjetimo, masovni rejv održan 18. i 19. lipnja prometnuo se u ozbiljan sukob s policijom koja ga je došla prekinuti. U Redonu u Bretanji se 1500 ljudi okupilo na rejvu održanom u čast Stevea Maije Caniça, 24-godišnjaka koji je izgubio život padom u rijeku Loire kada je policija 2019. upala na godišnje slavlje Fete de la Musique.

Report naslovljen “Redon: “Freeparty” of repression” objavljen je 14. rujna i tvrdi kako su policijske snage u više navrata prekršile nekoliko ljudskih prava, koristeći suzavac i granate kako bi smirile i rastjerale okupljene, a nezakonito su uništili i svu opremu potrebnu za party, a koja je pripadala organizatorima ili je bila unajmljena. Poseban naglasak izvještaja ukazuje da je trajanje sukoba od sedam sati čvrst dokaz kako korištena taktika naprosto nije bila dobra i efikasna.

Amnesty International stoga poziva na nezavisnu istragu protiv policijskih službenika koji su se ponašali na takav način, upozoravajući da sadašnja taktika unutarnje kontrole – dakle, da policija u principu istražuje samu sebe – ne daje prave i objektivne rezultate. Autorica izvještaja Anne-Sophie Simpere za RFI je rekla kako su detalji sakaćenja nesretnog 22-godišnjaka koji je ostao bez ruke – zasigurno čovjeka koji je ondje najgore prošao, unatoč broju od 11 ranjenih policajaca – još uvijek nejasni.

“Ništa ne možemo sa sigurnošću zaključiti, ali treba podsjetiti da su granate na polje bacane gotovo naslijepo, a zna se kakve ozljede mogu nanijeti”, naglasila je.