Kokain i MDMA iz urina zagadili prirodu uz festival Glastonbury

"Mokrenje u javnosti je najveća prijetnja našim vodama i divljem životu kojem su potrebne"

Priznajte da ste na festivalima koje posjećujete stoput zaključili kako nema šanse da čekate da dođete na red za postavljene kemijske WC-e pa ste svoju potrebu olakšavanja izvršili negdje gdje vas nitko ne vidi, a možda i vidi – kvragu i sram! Grmovi, šumarci, potoci, stabla – svi su oni kršteni urinom gostiju muzičkih festivala, često itekako označenim svime onime što jedan prosječni partijaner ubaci u sebe tijekom zabave.

Takav zaplet najvjerojatnije je doveo do zagađenja rijeke koja prolazi poprištem slavnog britanskog festivala Glastonbury, a što utječe i na dobrobit ostale flore i faune pripadajućeg područja. Uzevši u razmatranje uzorke vode uzvodno i nizvodno od mjesta okupljanja mladeži željne zabave, znanstvenici su uočili kako se stupanj zagađenja vode MDMA-em čak učetverostručio – a bio je prisutan i kokain – tjedan dana nakon festivala, posljednji put održanog 2019. godine, prije pandemije. Vjeruje se da su rijeku zagadili upravo svi oni koji su u nju mokrili tijekom festivala, u krvi imajući goleme količine ili barem ostatke droge koju su uzeli.

Znanstvenici su apelirali na publiku da ipak ponajprije koristi osigurane TOI TOI-je te ne mokri u rijeku, kako posljedice za lokalnu prirodu ne bi postale katastrofalne. S njima su se složili i organizatori festivala, službeno poručujući kako je “mokrenje u javnosti najveća prijetnja našim vodama i divljem životu kojem su potrebne”.