Burning Man bez novca, prodaju se mutantska vozila, skulpture…

Burning Man je u suradnji s uglednom kućom Sotheby's pokrenuo aukciju nazvanu "Boundless Space: The Possibilities of Burning Man"

Iako je jedno od osnovnih načela omiljenoga pustinjskog SF vašara Burning Man odmak od malograđanskih tokova uobičajenog društva, čini se da će se i ovaj bastion svojeglavosti morati barem donekle komercijalizirati kako bi mogao nastaviti egzistirati. Prošli tjedan, Burning Man je u suradnji s uglednom aukcijskom kućom Sotheby’s pokrenuo aukciju nazvanu “Boundless Space: The Possibilities of Burning Man”.

>Burning Man u 53 nadrealne fotografije

>Divlji život Burning Man pustinje u 66 fotografija

Na njoj se prodaje više od stotinu radova primarno umjetnika koji pripadaju zajednici Burning Mana, ali i ostalih – slike, skulpture, NFT-i, mutantska vozila, ali i iskustveni doživljaji vezani za festival. Aukcija traje do kraja ovoga radnog tjedna, 8. listopada, a s cijenama koje idu i do desetaka tisuća dolara Burning Man planira osigurati financijska sredstva kojima bi mogao amortizirati goleme troškove nastale zbog nužnog otkazivanja festivalskih izdanja u dvije pandemijske godine.

Cilj je cijelu organizaciju nekako izgurati do siječnja sljedeće godine, kada će u prodaju krenuti ulaznice za sljedeće izdanje Burning Mana, uz nadu da do tada koronavirus neće predstavljati prepreku za održavanje. Prema službenim poreznim dokumentima, Burning Man je 2019. godine generirao skoro 43 milijuna dolara, ali je 2020. zbog otkazivanja izgubio čak 90 posto prosječne godišnje zarade.

Iako su organizatori potrošili šest mjeseci napornog rada pripremajući ovogodišnje izdanje, nakon nekog vremena je ipak postalo jasno kako pravih šansi za kompletno Burning Man iskustvo nažalost ne postoje ni ove godine. Organizatori su potvrdili kako im je, koliko god tužni bili zbog opetovanog otkazivanja, svejedno laknulo kad su shvatili da se neće morati boriti s vjetrenjačama.

Držimo palčeve da je to od otkazivanja Burning Mana, ali i svih drugih festivala diljem svijeta, bilo to.