Najpopularnija društvena mreža TikTok kod mladih uzrokuje tikove

Gledajući videoisječke osoba koje boluje od Tourettevog sindroma mladi su ih nesvjesno počeli imitirati

Iznimno popularna društvena mreža TikTok premašila je čak i Facebook, WhatsApp i Instagram po broju preuzimanja aplikacije iz trgovina, a trenutačno bilježi više od milijardu korisnika po mjesecu. Njen se razvoj zbio ponajprije za vrijeme pandemije kada su mnogi zatvoreni u svoje domove na njoj gledali kratke videosnimke i sudjelovali u brojnim izazovima.

No, kako prenosi Bug, bilo je za očekivati da će se to odraziti i na mentalno zdravlje pojedinih korisnika a kada su liječnici koji se bave poremećajima u ponašanju primijetili kako im na liječenje dolaze mlade cure s tikovima sličnima onima kod Touretteovog sindroma, skužili su što je svim pacijenticama zajedničko.

Ovaj sindrom u prosjeku ima četiri do pet osoba na svakih 10 tisuća ljudi i češći je kod muškaraca, a najčešće se razvija u doba djetinjstva ili rane adolescencije, što odgovara dobi djevojaka koje su ga razvile u slučajevima o kojima piše Wall Street Journal. No u tim slučajevima djevojke i djevojčice nisu imale poremećaje živčanog sustava, kao u slučaju Tourettovog sindroma, nego su svoje tikove dobile od TikToka, piše Bug. Pokazalo se kako su mnoge često gledale TikTok videoobjave osoba s Touretteom, a potom razvile slične tikove.

Ono što je navelo na zaključak da je baš TikTok uzrok ovih medicinskih problema, jest činjenica da su tikovi mladih djevojaka bili neuobičajeni. Pacijenti koji imaju Touretteov sindrom obično razviju samo njima svojstvene, jedinstvene tikove, a kod ovih pacijentica primijećeno je da imaju tikove nalik na one koje su vidjele na TikToku. Nasreću, ovakvi se tikovi mogu liječiti, ali za to je prvo oboljele nužno odvojiti od društvenih mreža, a to se vrlo često pokaže iznimno teško izvesti.

Prosječno korisnici na aplikaciji provedu čak 52 minute na dan, dok kod mlađih od 15 godina to doseže i 80 minuta dnevno.