Zvuk pješčanog crva za film “Dune” snimio tako što je gutao mikrofon

Redatelj Denis Villeneuve zatražio je od svojih inženjera da zvuk bude što organskiji i akustičniji

Atraktivna scena u kojoj divovski pješčani crv guta žetelicu čarobnog začina u znanstveno-fantastičnom spektaklu “Dina”, koji se upravo prikazuje i u hrvatskim kinima, kreirana je i domišljatošću zvučnog inženjera, koji je zastrašujući i prijeteći zvuk postigao tako da je gutao vjetar s mikrofonom u svojim ustima.

Otkrili su to Mark Mangini i Theo Green, zvučni inženjeri filma, u nedavnom intervjuu za Wired Magazine. Par je s redateljem “Dine” Denisom Villeneuveom radio i na prethodnom naslovu “Blade Runner 2049”.

Mangini je detaljnije opisao kako je postavio mikrofon u svoja usta i onda je usisao i progutao dosta zraka, kako bi što vjernije i uvjerljivije dočarao zvuk gutanja koji se čuje kada divovski pješčani crv, autohtona vrsta planeta Arrakis – na kojem se odvija radnja filma – proguta stroj koji sakuplja čarobni i za civilizaciju nužni začin koji se također javlja samo na tom planetu.

Redatelj Villeneuve napomenuo je kako je želio da crvi više djeluju kao “bogovi nego kao Godzilla” pa je kreativni tim želio stvoriti atmosferu svijeta koji gledatelji poznaju, a ne izrazito neprirodnih zvukova koji inače prate čudnovata stvorenja u žanrovskim filmovima. Htio je da sve bude “organski i akustično”, dodao je Mangini. Kako bi ostatak zvuka bio što realističniji, filmska je ekipa u kalifornijskom Death Valleyju snimila zvukove pomicanja pijeska.