Omar Souleyman pod optužbama za terorizam uhićen u Turskoj

Turske vlasti sumnjaju na to da je Omar član Kurdistanske radničke stranke, koju drže terorističkom organizacijom

Legendarni sirijski pjevač Omar Souleyman u Turskoj je uhićen pod optužbama za terorizam. Pravim imenom Omar Almasikh, pritvoren je tijekom racije lokalnih policijskih snaga u svojem domu u gradu Urfa u jugoistočnoj Turskoj, nedaleko od granice sa Sirijom. Ratni izvjestitelj Jake Hanrahan tvitao je kako je Omar navodno optužen za članstvo u spornoj Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), koju za terorističku organizaciju drže Turska, Velika Britanija i SAD.

Souleyman je samo jedan od Sirijaca, moguće najpoznatiji, i drugih turskih državljana na koje se predsjednik Recep Tayyip Erdoğan okomio kao na sljedbenike i podupiratelje klerika i njegova kritičara Fethullaha Gülena. Pjevačev odvjetnik AFP-u je izjavio da je vlastima sumnjivo što je Souleyman često putovao u područje Sirije koje kontrolira YPG, sirijski ogranak PKK. Situaciju dodatno komplicira činjenica kako je YPG saveznik sila Zapada u borbi protiv ISIL-a u Siriji.

Omar Souleyman muzičkoj je publici najpoznatiji po tome što je tradicionalni sirijski zvuk dabke učinio globalnim kombinirajući ga s elektroničkim podlogama te nastupajući na velikim europskim festivalima kao što su Glastonbury, Roskilde ili Way Out West. Surađivao je s facama kao što su Four Tet, Modeselektor i Gilles Peterson.