Španjolski tinejdžeri dobit će bon od 400 eura za kulturne sadržaje

Uvjete za propusnicu koju uvodi državno ministarstvo kulture i sporta ispunjavat će otprilike 500 tisuća srednjoškolaca

Španjolski premijer Pedro Sánchez prije nekoliko je tjedana najavio da će 2022. godine tinejdžerima koji napune 18 godina biti dodijeljena kulturna propusnica u vrijednosti od 400 eura, koju će moći iskoristiti za potrošnju na kulturne sadržaje poput knjiga, koncerata i ulaznica za kina, izvještava Ravno do dna.

Uvjete za tu propusnicu koju uvodi državno ministarstvo kulture i sporta ispunjavat će otprilike 500 tisuća srednjoškolaca, kaže ministar kulture Miquel Iceta Llorens i objašnjava: “To je kao poklon za 18. rođendan i bilo bi mi drago da ga provedu u operi ili na koncertu klasične glazbe.”

>”Mladi Hrvati idu na cajke jer nemaju kulture ni znanja”

Osim što će tako mladima pokušati dodatno približiti kulturu i njene sadržaje, tim će se potezom ujedno pomoći i španjolskoj kulturnoj industriji, koja je, kao i mnoge druge, financijski nastradala tijekom pandemije covida-19. Potpredsjednica Yolanda Díaz napisala je na Twitteru da je “podrška umjetnosti i budućnosti mladih bitan dio proračuna koji bi trebao poslužiti kao poticaj za kulturu”.

Planirano je da se ukupni iznos propusnice troši na više kulturnih aktivnosti, umjesto da se sve slije u jednu, ali sekcije i razredi koji će to regulirati tek trebaju biti objavljeni.