Ekstremni desničari i homofobi napali kijevski klub HVLV

Za vrijeme napada u prostoru je bila prisutna ekipa berlinske etikete Ecke Records

Noćni klub HVLV u ukrajinskom Kijevu prije nekoliko se dana opet našao na meti napadača koji pripadaju ekstremnoj desnici. 26. studenog u prostoru je bila prisutna ekipa berlinske etikete Ecke Records, kada je oko 6:40 15 napadača uletjelo u bar. Sve skupa trajalo je oko pet minuta, a snage reda su na poprište stigle negdje pet minuta nakon što su napadači već bili pobjegli.

Razloge napada treba potražiti u imidžu HVLV-a kao LGBT-friendly mjesta, što su agresivci ispoljili uzvikivanjem homofobnih parola dok je trajao napad. Instagram Ecke Recordsa kaže da su napadači onesposobili redara suzavcem i pendrekom te su onda razbijanjem prekinuli tonsku probu pred planirani večerašnji nastup. Suosnivač kluba Andi Jankovskij izjavio je kako nasreću nitko nije ozbiljnije ozlijeđen, a redar će se uskoro potpuno oporaviti.

Policija je brzo nakon incidenta privela desetoricu pripadnika ekstremističke grupe, a istraga još traje. Sve se to odvilo nedugo nakon što su pripadnici ekstremno desnih političkih frakcija u Kijevu marširali protiv noćnih klubova koje su označili kao sumnjive zato što prodaju drogu u svojim prostorima. Meta tog marša bili su klubovi HVLV, Closer i ∄ (znan i kao K41).

Event Ecke Recordsa održao se nakon što je situacija bila stavljena pod kontrolu i tako se još jednom pokazalo kako nasilnici ne mogu pobijediti.

View this post on Instagram

A post shared by Ecke Records (@eckerecords)

View this post on Instagram

A post shared by HVLV (@hvlv_kyiv)