Jon Hopkins izbacio album koji traje isto koliko i trip na ketaminu

Dio je to svježeg terapijskog pristupa liječenja mentalnih bolesti pravilnim doziranjem psihodeličnih droga

Prema riječima samog autora, novi album kultnog producenta Jona Hopkinsa dizajniran je i tempiran tako da traje točno onoliko koliko i ketaminski trip. Objavljen prije nekoliko tjedana, “Music For Psychedelic Therapy” djelo je kojim autor, poznat po prijašnjim suradnjama s velikanima kao što su Brian Eno ili Coldplay, želi pokrenuti novi muzički žanr, utilitarno usmjeren prema borbi protiv depresije ili tjeskobe.

Naime, brojna istraživanja vršena posljednjih godina pokazala su kako upravo ketamin – naravno, uziman pod kontrolom medicinara i pravilno doziran – može pomoći mnogima koji boluju od različitih mentalnih bolesti, pa se diljem svijeta otvara sve više centara koji na tom principu pomažu svojim pacijentima.

Hopkins je jedan od onih koji se rukovode rezultatima takvih studija, pogotovo onima koji se odnose na veze terapijskog postupka s muzikom, pa je odlučio i sam pridonijeti potencijalno revolucionarnom pristupu. Njegova dugačka traka-album “Music For Psychedelic Therapy” kombinirat će zvučne podražaje sa psihodeličnim vizualima u spotu.

“Ulazimo u period u kojem će ovakva vrsta terapije biti legalna i raširena, i za to vam treba muzika. Moram biti oprezan da ne zvučim pregrandiozno, ali zaista mi se čini kako je na pomolu novi horizont, novi žanr muzike”, za The Guardian je rekao sam Hopkins, koji je ranije ovog mjeseca svoj novi rad predstavio na nastupu u teksaškom Austinu za 200 ljudi. Iako nije bilo dozvoljeno konzumiranje psihodelika, posjetitelji su se muzici prepuštali ležeći na prostirkama za jogu u meditativnom transu.