Splitskom klubu Judino drvo prijeti deložacija: “Vezat ću se lancima!”

Vlasnik klub Miro Burić tvrdi kako ga iz prostora tjeraju zbog nelegalnog duga

“Ne znam što ću ako me pokušaju istjerati odavde. Ja van ne idem, vezat ću se lancima ako treba! Sve sam uložio u ovaj klub, ne mogu virovat da se ovo događa”, ogorčen je Miro Burić, vlasnik kluba Judino drvo, u razgovoru sa Slobodnom Dalmacijom dok iščekuje najavljenu deložaciju iz hangara na Kopilici, gdje je smješten ovaj koncertni i kulturno-edukativni centar.

Burićevi problemi proizlaze iz činjenice kako dug po kojem ga se može deložirati, onaj prema poduzeću HŽ Cargo, vlasniku prostora u kojem klub egzistira, naprosto nije legitiman, ili barem tako on tvrdi: “Da nisam sve dosad odradio preko odvjetnika, možda bih i mislio da sam nešto propustio, da negdje griješim, ali tek mi ovako nije ništa jasno. U periodu kada se održavao Judin jam, negdje u travnju, na prijedlog vlasnika sam digao kredit da pokrijem razliku od prikupljenih sredstava do punog iznosa duga, koji je nastao zbog zabrane rada zbog pandemije, ukupno oko 70 tisuća kuna. Dogovorili smo da, kada to platim, više neće slati nove račune za najam prostora dok klub opet ne proradi, nego samo za režije, koje uredno plaćam. Međutim, u HŽ Cargu je došlo do smjene Uprave i meni su ljetos opet počeli dolaziti računi.”

Spomenuti Judin jam bio je dio crowdfunding kampanje kojom su Splićani pokazali kako im je klub itekako prirastao srcu i kojom su bili pripomogli prikupiti novac potreban za nastavak rada kluba. Novi prijepor je, kako doznajemo, vezan za 88 tisuća kuna duga zbog kojeg su u klubu u studenome primili i obavijest o raskidu ugovora, i to uz najavu deložacije s rokom do 8. prosinca. Buriću je, kaže, jasno da je netko bacio oko na prostor jer mu je i samom, kako navodi, vlasnik lanca pekarnica koji djeluje na istoj lokaciji već nudio da ga isplati, no pravo je, uvjeren je, na njegovoj strani.

“Da su mi rekli da ću morati nastaviti plaćati prostor, ja bih zatražio pomoć od države jer su taman u to vrijeme krenuli programi potpora, no što ću tražiti ako ne moram plaćati? Ovako sam dužan, a u isto vrijeme imam crno na bijelo od njih da mi najam neće naplatiti. Potpuni je paradoks da je Vlada RH donijela odluku prema kojoj ona za prostore koji su dani u zakup, a u državnom su vlasništvu, neće naplaćivati zakupninu ako je odlukom Stožera obavljanje djelatnosti zakupa zabranjeno. A ovdje imamo slučaj gdje firma u 100% vlasništvu iste te države odbija to napraviti, premda se prethodno pisanim putem obvezala tako pristupiti.

Nadam se da će se barem udostojiti ponuditi neko objašnjenje jer ako se državne firme ne drže zakona, kome se uopće obratiti za pomoć?” rezigniran je Burić, koji do daljnjeg ostaje dežurati u klubu.