Novi Zeland zabranit će pušenje svima rođenima nakon 2008.

Finalni cilj ove inicijative je učiniti zemlju potpuno nepušačkom do 2025.

Kako bi zabranile pušenje budućim generacijama odraslih, novozelandske vlasti su donijele plan po kojem će zabraniti kupovanje duhanskih proizvoda svima rođenima nakon 2008. godine, što će uključivati i one prijelazne dobi jer će svi stari 14 godina i mlađi biti spriječeni u kupovanju cigareta s početkom sljedeće godine. Finalni cilj ove inicijative je učiniti zemlju potpuno nepušačkom do 2025. godine.

Naravno, vlasti će uvesti i niz drugih mjera, među kojima i znatno smanjivanje dućana koji smiju prodavati duhanske proizvode te povećanje izdataka za rehabilitacijske ustanove. “Želimo se osigurati da mladi nikad i ne počinju pušiti pa će zato prodaja duhana mladima biti smatrana prekršajem”, rekla je ministrica zdravstva Ayesha Verrall dodajući kako smatra da je četverogodišnji plan koji su zamislili itekako provediv. Još 2018. je zabilježeno kako je postotak pušača u odnosu na desetljeće ranije pao više od šest postotnih bodova.

Nikakve se vijesti trenutno ne odnose na e-cigarete ili vapeove, ali čini se kako novi zakon neće ograničiti prodaju nijednog od tih proizvoda. Naravno, svaka redukcija i stroga regulacija sa sobom povlače pitanja o bujanju crnog tržišta, no iz vlade Novog Zelanda uvjeravaju kako imaju rješenje za sve.