Pogledajte što mladi Hrvati misle o legalizaciji marihuane

"Ako se legalizira, umjesto da dileri zarađuju, možda i proračun nešto zaradi"

Često se vode rasprave o tome treba li legalizirati uzgoj i posjedovanje marihuane. Malta je prva država Europske unije u kojoj su legalizirani uzgoj i posjedovanje marihuane za osobne potrebe. Kakva su stajališta mladih u Hrvatskoj o toj temi te misle li da bi se isto trebalo napraviti i kod nas? Ekipa portala Index.hr prošetala je Zagrebom i pokušala saznati.

Mišljena mladih su različita. Jedni smatraju da bi za Hrvatsku bilo dobro legalizirati marihuanu, dok ima mišljenja i da bi se to moglo zloupotrebljavati.

“Mislim da bi moglo dobro utjecati na hrvatsku agrikulturu i da bi Hrvatska mogla imati razne benefite od toga, osim u turizmu, isto tako i u nekim gospodarskim granama”, rekao je prolaznik.

“Ja nisam baš za to. Jesam za u medicinske svrhe i to mi je OK, ali ako bi se nekako zloupotrebljavalo, za to baš i nisam”, rekla je jedna mlada djevojka.

Jedan tip u šali je rekao: “Što mislim o marihuani? Ma užasna biljka, grozna. Ali zašto ne?” Neki su kroz smijeh rekli da je legalizacija trave “objektivno dobra, subjektivno nije” te da je dobro za Maltu što se odlučila na taj potez.

“Ima prednosti i nedostataka kao i u svakom sistemu. Prednost je medicinska svrha, a nedostatak eksploatacija, naravno”, kaže jedan Zagrepčanin.

“Ako se legalizira, umjesto da dileri zarađuju, možda i proračun nešto zaradi”, dodaje drugi.

Bilo je prolaznika koji su rekli da im legalizacija trave u Hrvatskoj ne radi razliku u životu. “Tko voli, nek’ izvoli”, šalili su se. No, ima i onih koji smatraju da je Hrvatska konzervativna država koja na marihuanu gleda kao na opijat te da nismo još u toj fazi da se marihuana treba legalizirati.

“Ako bismo se trebali ugledati na zapadne zemlje, mislim da ima budućnosti da se jednog dana na neki način legalizira do kraja. Mislim da još nismo u tom stadiju zbog cijele stigme oko droge, ali jednog dana ćemo doći do toga”, kaže jedan mladić.

Nakon najavljenih odluka Švicarske, Luksemburga i Nizozemske, i Njemačka je obznanila planove u sličnom smjeru legalizacije, a u Italiji se planira referendum. Kanada, Meksiko i 18 američkih saveznih država već je uvelo slične zakone.

Prošle godine dogodila se povijest, UN je skinuo kanabis s liste opojnih droga.